Tuesday, 4 March 2008

Menunggu Sinergi Melayu, Cina dan India

Senario politik Malaysia sememangnya dicorakkan oleh politik perkauman khususnya golongan Melayiu, Cina dan India. Ketiga-tiga kaum ini disalurkan tuntutan mereka oleh BN, sehingga politik Malaysia begitu sinonim dengan politik 'offer and demand' berdasarkan kaum. Apabila terdapat kaum yang tidak berpuas hati terhadap BN maka mereka akan membuat undi protes terhadap BN sehingga majoriti kemenangan BN sedikit tergugat. BN kemudian akan memenuhi tuntutan tersebut pada piliharaya berikutnya, sehingga kaum tersebut akan kembali menyokong BN. Demikianlah senario politik yang begitu menjamin survival BN sehingga hari ini.

Kaum Cina telah beberapa kali melakukan undi protes terhadap Perikatan dan BN. Pada tahun 1969, kaum Cina telah mengadakan undi protes khususnya terhadap keangkuhan beberapa pimpinan ultra Malay UMNO seperti Dr Mahathir Mohamad dan Harun Idris. Kesan daripada undi protes tersebut menyebabkan Perikatan kehilangan beberapa negeri seperti Pulau Pinang dan Kelantan serta hampir tumbang di Perak dan Selangor. Kemudian pada tahun 1990, sekali lagi pengundi Cina membuat undi protes kepada BN bagi mendesak BN memenuhi tuntutan mereka. Kesan daripada sikap kaum Cina telah menyebabkan BN kehilangan banyak kerusi terutama di Pulau Pinang, Malaka dan lain-lain. Beberapa tokoh besar Gerakan dan MCA kecundang.

Manakala kaum Melayu pula pernah membuat undi protes kepada BN pada tahun 1999 sebagai undi simpati kepada Anwar Ibrahim. Undi protes terhadap BN ini telah menyebabkan BN kehilangan satu lagi negeri kepada PAS, iaiyi Terengganu. Beberapa pimpinan UMNO tumbang dan hampir kalah. Kesan perubahan sikap pengundi Melayu ini memang cukup besar tetapi diseimbangkan oleh sokongan pengundi Cina dan India terhadap BN. Undi pengundi Cina dan India inilah yang telah menyelamatkan BN daripada kalah pada tahun 1999.

Pada tahun 2008 ini, seperti tidak disangka berlaku pula undi protes kaum India terhadap BN. Pada masa yang sama kaum Cina juga dilihat cenderung kepada pembangkang. Masalah kemiskinan, peningkatan kadar jenayah dan kenaikan harga barang banyak menyumbang kepada perubahan sikap kedua-dua kaum ini. Cuma kaum Melayu yang masih sukar dilihat sikap mereka. Kritikan Dr Mahathir terhadap kepimpinan Pak Lah dan kelemahan Pak Lah memimpin negara sehingga ditunggangi oleh menantunya, dilihat boleh mendorong perubahan sikap pengundi Melayu. Selain daripada itu masyarakat Melayu sendiri telah melihat bagaimana sebenarnya merekalah yang terhimpit kesan daripada kenaikan harga barang. Cuma mereka silent justeru sukar ditentukan sikap mereka. Sekiranya mereka turut berubah kepada pembangkang, maka apakah kesan daripada sinergi Melayu, Cina dan India ini. BN akan tumbang.

1 comment:

radionics said...

Elaun yang tidak adil!!.

Lepasan Ijazah = RM500+
Pelajar lepasan ijazah mempunyai peluang jawatan & gaji yang tinggi. Walaupun mereka tidak mendapat perkerjaan, mereka dan keluarga mereka masih boleh berbangga dengan ijazah yang dimiliki. Boleh berbangga-bangga terhadap rakan dan saudara. Mereka juga boleh membayar hutang pelajaran dengan elaun ini.


Lepasan Diploma = RM300+
Pelajar lepasan diploma mempunyai peluang jawatan & gaji yang sederhana. Walaupun mereka tidak mendapat perkerjaan, mereka dan keluarga mereka masih boleh berbangga dengan diploma yang dimiliki. Boleh berbangga-bangga terhadap rakan dan saudara. Mereka juga boleh membayar hutang pelajaran dengan elaun ini.Lepasan SKM = RM0
Pelajar lepasan sijil kemahiran atau MLVK tahap 2-3 mempunyai peluang jawatan & gaji yang agak rendah. Walau mereka tidak mendapat perkerjaan, mereka dan keluarga mereka masih TIDAK dapat berbangga dengan sijil yang dimiliki. Mereka TIDAK dapat berbangga-bangga terhadap rakan dan saudara. Yang perit mereka tersepit untuk membayar hutang pelajaran SETIAP bulan.Diharap pelajar lepasan sijil kemahiran atau MLVK tahap 3 diberi RM100. Kan adil...

Jangan lah yang tinggi dijulang lagi, yang rendah dipijak pula.